Wat zijn de symptomen van een tekenbeet bij mijn hond?

Eigenlijk zijn die er niet. De verschijnselen zijn namelijk helemaal niet specifiek voor een tekenbeet. Verdikking en roodheid van de huid kom je immers ook bij andere insectenbeten tegen. Verder zou je misschien denken dat jeuk een veel voorkomend verschijnsel is, maar jeuk zien we, tijdens of na, als symptoom van een tekenbeet maar zelden.

De meeste patiënten merken dus niets van een tekenbeet… en daarin zit eigenlijk het probleem. Want als je het wél zou merken, dan zou je als hond een teek waarschijnlijk wegkrabben zodra je hem opmerkt. Omdat dat niet gebeurt, blijven teken dus lekker bloed drinken en zo ontstaat het grootste risico van een tekenbeet. Tijdens de bloedmaaltijd kunnen teken namelijk nare ziektes overbrengen; denk daarbij vooral aan de Ziekte van Lyme en aan Babesiose. Het zijn dus eigenlijk de verschijnselen van deze ziekten waar je vooral op moet letten in plaats van de symptomen van een tekenbeet.

 

Als je hond een besmetting met Babesia heeft opgelopen, dan zijn koorts, verminderde eetlust en algemene lusteloosheid het opvallendst; vaak binnen 14 dagen na de tekenbeet. Ga dan direct naar je dierenarts! Geef daarbij aan dat je hond door een teek gebeten is, liefst met de datum van de beet erbij. Babesiose is namelijk een ziekte met een snel en heftig verloop; op tijd behandelen kan het verschil maken tussen leven en dood. 

 

Gelukkig verloopt de Ziekte van Lyme meestal veel milder. Dat is aan de ene kant goed, maar tegelijkertijd zorgt dat er ook voor dat een infectie minder goed opvalt. De symptomen van de Ziekte van Lyme kunnen zich soms pas maanden tot jaren na een tekenbeet voordoen. Het meest opvallende symptoom is kreupelheid, maar eigenlijk kan de Ziekte van Lyme zich op allerlei manieren uiten. Daarbij is de ziekte lang niet altijd goed behandelbaar. Het is daarom verstandig om ergens de datum te noteren van elke tekenbeet die je aantreft. Dat kan belangrijke informatie opleveren voor je dierenarts. Hoe eerder je begint met behandelen, des te beter de kans van slagen is.

 

Uiteindelijk is voorkomen dus beter dan genezen. Kies voor een anti-tekenmiddel waarbij teken niet hoeven te bijten om eraan dood te gaan (zoals bij tabletten het geval is). Met VECTRA® 3D maak je dus een prima keuze.

 

Meer informatie over hoe tekenmiddelen werken, lees je in onze blog: Anti-vlooien- en tekenmiddel: Hoe werkt het?

Met VECTRA® 3D kies je voor zekerheid tegen teken!

h text default content

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke tekenbeet er één teveel is, want teken kunnen met één enkele beet al nare ziektes overbrengen. VECTRA® 3D doodt teken door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Elke pipet werkt een maand* lang en VECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa

 

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.