Wat werkt het beste tegen teken bij mijn hond?

Eigenlijk is dat helemaal niet zo’n goede vraag. De meeste diergeneesmiddelen tegen vlooien en teken werken prima. Dat is namelijk onderzocht en alleen bij bewezen werkzaamheid mag een diergeneesmiddel een werkzaamheid tegen vlooien en/of teken vermelden. Deze strenge regels gelden niet voor andere dan diergeneesmiddelen; daarbij moet je denken aan knoflook tegen vlooien of zoemapparaatjes tegen teken. Hoe effectief die zijn is nooit wetenschappelijk onderzocht zoals bij diergeneesmiddelen. Maar eigenlijk is de vraag HOE een middel werkzaam is tegen vlooien en teken veel belangrijker.

Voor vlooien geldt grotendeels hetzelfde, maar laten we ons in deze blog even beperken tot de teken. Grote kans dat je teken wilt bestrijden om nare tekenziektes, zoals Lyme, anaplasma en babesia, te voorkomen. Teken dood maken is dan niet voldoende. Om overdracht van ziektes te voorkomen, moet je zorgen dat je huisdier niet gebeten wordt. Je wilt de bloedmaaltijd voorkomen. Met andere woorden, je kunt het best een middel gebruiken met een afwerende werking tegen teken. Het liefst combineer je dat met een middel dat de teken, die aan de afwering ontsnappen, doodt door contact met het tekenmiddel, dus zonder dat een tekenbeet nodig is.

 

Duh… dat is toch logisch? Of niet soms? Nou, nee dus! Op dit moment zijn tabletten tegen vlooien en teken erg populair bij dierenartsen en diereigenaren. Hartstikke effectief en dat klopt ook… alle teken die ermee in aanraking komen gaan dood. Er is echter één hele grote maar… om als vlo of teek in aanraking te komen met een tablet, moet je wél het bloed van het behandelde huisdier opdrinken. Je moet dus een bloedmaaltijd nemen.

 

En daarin zit het grote risico. Juist tijdens die bloedmaaltijd kunnen teken ziektes overbrengen, in veel gevallen al binnen de 8 tot 12 uur die tekentabletten nodig hebben om een teek te doden. Recente onderzoeken laten namelijk zien dat de overdracht van ziektes veel eerder kan plaatsvinden dan wetenschappers vroeger dachten. Zo weten we dat babesia al binnen 8 uur kan worden overgedragen, terwijl we vroeger dachten dat daarvoor minstens 48 uur nodig was. Van de Ziekte van Lyme dachten we dat er minstens 24 uur nodig waren voor overdracht. Inmiddels weten we dat overdracht al kan binnen 12 uur én in de meeste recente studies zijn zelfs aanwijzingen gevonden dat overdracht van Lyme al direct bij aanvang van een tekenbeet kan plaatsvinden.

 

Behandel je dier dus goed. Kies een middel dat een afwerende werking combineert met een werking door contact. Dan is een beet niet nodig voor de werkzaamheid. VECTRA® 3D is een goede keuze als middel tegen teken.

Hoe VECTRA® 3D jouw hond beschermt, lees je in onze blog "Hoe werkt een pipet tegen teken?".

Met VECTRA® 3D kies je voor zekerheid tegen teken!

h text default content

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke tekenbeet er één teveel is, want teken kunnen met één enkele beet al nare ziektes overbrengen. VECTRA® 3D doodt teken door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Elke pipet werkt een maand* lang en VECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa

 

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.