Hoe werkt een pipet tegen teken?

Pipetten tegen teken, zoals VECTRA® 3D, werken aan de buitenkant. Ze werken door contact met de teek en een bloedmaaltijd is niet nodig voor de werkzaamheid. Daarin zit een belangrijk verschil met tabletten tegen teken.

Om tekenbeten te voorkomen, moet je een middel gebruiken dat aan de buitenkant van je hond werkt. In de vacht en op de huid. Het liefst wil je een tekenmiddel gebruiken dat teken afweert, want een teek die niet op je hond komt, kan ook niet bijten. We noemen dat het “repellent” of “afwerend” effect. Daarnaast wil je ook graag een tekenmiddel gebruiken dat teken dodend werkt en het liefst zijn werk doet voordat een tekenbeet plaatsvindt. De combinatie van afwerend en teken dodend is belangrijk, want je wil na een wandeling met je hond, geen levende teken mee naar binnen brengen in je huis. Middelen, zoals VECTRA® 3D, die werken door contact zijn dan een goede oplossing.

 

Dit soort anti-tekenmiddelen tasten het zenuwstelsel van een teek vrijwel direct aan, waardoor een teek niet meer goed kan bewegen, meestal al snel van je hond afvalt, niet meer goed kan aanhechten, uiteindelijk sterft en in de meeste gevallen niet meer aan bloed drinken toekomt. 

 

Hoe werkt een pipet tegen teken?De werking van uitwendige “contactmiddelen”, zoals een pipet tegen teken, is dus volkomen anders dan de werking van anti-tekentabletten. Bij tabletten komt het teken dodende middel via de darmen in het bloed van je hond terecht. Een teek komt pas in aanraking met het anti-tekenmiddel door bloed te drinken. Een tekenbeet is dus altijd noodzakelijk voor de werkzaamheid van anti-tekentabletten (en pipetten die ook op deze manier werken). 

 

Als je vervolgens bedenkt dat tekenziekten tijdens een tekenbeet worden overgebracht, dan is het voorkomen van tekenbeten een belangrijke stap in het beschermen van je hond. Het kiezen voor een contactmiddel in de vorm van een pipet tegen teken is dan een slimme zet.

My rich text default content

My rich text default content

My rich text default content