Anti-vlooien- en tekenmiddel: Hoe werkt het?

Hoe een middel tegen vlooien en teken werkt is afhankelijk van het product. Gebruik je vlooien- en/of tekentabletten? Dan is het nodig dat vlooien en teken een bloedmaaltijd nuttigen; ze moeten namelijk het bloed van je huisdier opdrinken, omdat het pesticide in het bloed zit. Bij de meeste pipetten en halsbanden is een bloedmaaltijd gelukkig niet nodig, omdat de werkzame stoffen aan de buitenkant in de vacht en op de huid werken. Hieronder lees je hoe onze VECTRA® pipetten werken.

Tegen volwassen vlooien

Volwassen vlooien worden door het anti-vlooien en tekenmiddel VECTRA® gedood met de werkzame stof dinotefuran. Dinotefuran werkt in op het zenuwstelsel van de vlo. Als vlooien in contact komen met deze stof, dan raakt hun zenuwstelsel als het ware overbelast. De vlooien kunnen daardoor hun normale lichaamsfuncties niet meer uitvoeren en sterven. Zoogdieren zijn nauwelijks gevoelig voor dinotefuran; daarom kunnen we dit soort middelen veilig gebruiken bij honden en katten; de gebruikte hoeveelheden zijn veel te laag om je hond of kat aan te tasten.

Tegen jonge vlooienstadia

Vlooieneitjes, -larven en -poppen worden door pyriproxyfen aangepakt. Pyriproxifen lijkt sterk op het groeihormoon van de vlo, maar dan zonder de werking ervan. Vlooien hebben hun groeihormoon nodig om vanuit een eitje door te ontwikkelen tot larve, pop en volwassen vlo. Als je het groeihormoon kunt vervangen door het onwerkzame pyriproxyfen, dan stop je feitelijk de groei van de jonge vlo. Zonder deze groei, zullen eitjes geen volwassen vlo meer kunnen worden. Pyriproxifen komt met haren en huidschilfers in de omgeving (het interieur van je huis) terecht en daar bevinden zich de eitjes die zich tot volwassen vlo moeten ontwikkelen.

Tegen teken

Om overdracht van tekenziekten te voorkomen, wil je van een tekenmiddel het liefst dat het een tekenbeet voorkomt. In het anti-vlooien en tekenmiddel VECTRA® 3D voor de hond, zit permethrin. Permethrin heeft niet alleen een afwerende werking op teken, maar doodt ze ook als ze onverhoopt toch op je hond terecht komen. Dat is allebei belangrijk. Door teken af te weren, voorkom je grotendeels dat teken op je hond terecht komen… en dan kunnen ze je hond dus ook niet bijten. Helaas is dit niet altijd waterdicht en daarom is het heel belangrijk dat teken ook gedood worden als ze toch op je hond terecht komen; je wilt immers geen levende teken mee naar huis brengen. Net zoals dinotefuran dat bij de vlo doet, tast permethrin het zenuwstelsel van de teek aan. Ze raken daardoor ongecoördineerd en kunnen niet meer normaal functioneren. Ook teken sterven als gevolg van die verstoring. Omdat permethrin giftig is voor katten, gebruiken we het niet in VECTRA® Felis en daarom werkt VECTRA® bij katten niet tegen teken.

 

Door dinotefuran, pyriproxyfen en permethrin te combineren, ontstaat dus een anti-vlooien- en tekenmiddel dat werkt tegen alle drie de parasieten: volwassen vlooien, jonge vlooienstadia én teken. De naam VECTRA® 3D is dus niet voor niets gekozen.

Meer informatie over VECTRA®? Klik op onderstaande knop op naar de gewenste productpagina te gaan:

VECRTA 3D voor honden
     
VECRTA Felis voor katten

My rich text default content

My rich text default content

My rich text default content