Mijn vlooienmiddel lijkt niet te werken. Wat nu?

Als een vlooienmiddel niet lijkt te werken, dan wordt heel snel gedacht dat dit door het middel komt. Vaak denken mensen (inclusief dierenartsen en assistentes) dan dat de vlooien niet meer gevoelig zijn voor het werkzame bestanddeel. Met een deftig woord, wordt dat “resistentie” genoemd. Gelukkig komt resistentie tegen vlooienmiddelen in Europa nauwelijks voor. Het is dus verstandig op zoek te gaan naar andere oorzaken van de ogenschijnlijk tegenvallende resultaten.

Vraag jezelf allereerst af of je het middel wel op de juiste manier hebt toegediend. Sommige middelen breng je aan tussen de schouderbladen of achter in de nek. Andere middelen moet je over de hele rug verdelen met meerdere druppels of als lijn (line-on). Gebruik je de line-on methode, dan moet je er goed op letten dat de vloeistof op de huid terecht komt en niet op de haren van de vacht. Bij VECTRA® 3D moet je de lijn van achter naar voor, dus tegen de haarrichting in, aanbrengen. Op deze manier duwt de speciale punt de vacht opzij, zodat de vloeistof op de huid terecht komt. Zou je met de haarrichting mee bewegen, dan loop je het risico dat je de vacht plat duwt en de vloeistof boven op de haren aanbrengt. Dan werkt het vlooienmiddel minder goed.

 

Zorg er verder voor dat je je hond niet wast in de periode na het toedienen van je antivlooiendruppel. Voor de meeste pipetten geldt een periode van 2 dagen. Je mag je hond in deze periode dus ook niet wassen met een anti-vlooienshampoo.

 

In eerdere blogs hebben we al aangegeven dat meer dan 95% van het vlooienvolk in de omgeving zit en vandaar je huisdier belaagt. De meeste vlooienmiddelen voorkomen niet dat deze vlooien op je hond of kat springen. Ze gaan daarna dood, maar het kan zijn dat jij ze voor die tijd nog duidelijk ziet zitten. Misschien zelfs wel vaker dan voor de behandeling. Dat klinkt gek, maar is eigenlijk best logisch. Stel jezelf een hond of kat voor met een lange vacht. Voordat die behandeld werd, kropen de vlooien zo dicht mogelijk tegen de huid aan en kon je ze niet of nauwelijks zien. Na behandeling willen de vlooien graag zo ver mogelijk van de huid weg; ze kruipen dan naar de buitenkant van de vacht… precies waar jij ze het beste kunt zien. Tel daar de vlooien bij op die vanuit de omgeving nog op je huisdier springen en het beeld is compleet. Dit kun je dus zelfs tegenkomen bij de best werkende middelen. Het is geen reden tot paniek; gewoon doorgaan met je behandeling en de omgeving behandelen. Vraag je dierenarts om advies voor de beste vlooienmiddelen.

 

Nog een laatste tip! Zorg ervoor dat vlooiendruppels na toediening niet worden afgelikt of afgeveegd. Ga een half uurtje wandelen met je hond(en) en leidt je kat(ten) even af met wat lekkers. Breng vlooiendruppels in elk geval niet aan voor het slapen gaan, omdat je je huisdier dan niet meer in de gaten kunt houden. Het oplikken van een vlooienmiddel is overigens niet gevaarlijk (anders zouden de middelen niet op de markt mogen worden gebracht); je hond of kat wordt er dus niet ziek van. Echter, als een middel niet meer op de huid zit, dan kan het ook zijn werk niet meer doen.

 

Met andere woorden, als je vlooienmiddel niet lijkt te werken, ga dan eerst na of er niet iets misgaat met of direct na de toediening.

 

Dit vind je vast ook interessant om te lezen: Hoe belangrijk is het om mijn huis tegen vlooien te behandelen?

Met VECTRA® 3D kies je voor zekerheid tegen vlooien!

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke vlooienbeet er één teveel is. VECTRA® 3D doodt vlooien door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Bovendien pak je met VECTRA® 3D ook de onvolwassen vlooien in je huis aan. Elke pipet werkt een maand* lang en VECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa