Wat is de werkzame stof in vlooiendruppels voor de hond?

In een goed vlooienmiddel zitten minstens twee werkzame stoffen. Eén middel werkt tegen de volwassen vlooien op je hond, het andere middel werkt in de omgeving om te voorkomen dat vlooieneitjes uitgroeien tot volwassen vlo. Het is verder een goed idee als een vlooiendruppel ook een middel tegen teken bevat.

Om volwassen vlooien aan te pakken, worden op dit moment in pipetten vooral fipronil, imidacloprid en dinotefuran gebruikt. Het zijn alle drie stoffen die op de huid en in de vacht werken. Het grootste verschil zit in de snelheid waarmee ze volwassen vlooien doden. Hoe sneller, hoe beter. Het doel is immers om te voorkomen dat vlooien nog eitjes kunnen leggen die kunnen uitgroeien tot nieuwe vlooien. Dinotefuran is op dit moment het snelst werkende middel; hiervan is aangetoond dat het volwassen vlooien binnen 2 uur na contact doodt. Bij het gebruik van dinotefuran hoeft een vlo niet te bijten voor de werking ervan. De werking begint zodra een vlo in contact komt met het middel. Omdat een vlo die op je hond of kat springt dus vrijwel direct in contact komt met het vlooienmiddel, begint hij direct met sterven. Dat leidt ertoe dat een vlo in de meeste gevallen niet meer begint aan een bloedmaaltijd. Dit heet het “anti-feeding effect”.

 

De belangrijkste omgevingsmiddelen in vlooiendruppels zijn pyriproxyfen en S-methopreen. Deze stoffen komen met haren en huidschilfers van behandelde dieren in de omgeving terecht en beperken daar het uitgroeien van vlooieneitjes tot volwassen vlooien. Als je beseft dat meer dan 95% van het vlooienvolk in de omgeving zit, dan is het logisch dat een goed vlooienmiddel ook een stof bevat die in de omgeving werkt.

 

Wil je helemaal op veilig spelen, dan gebruik je een vlooiendruppel die ook tegen teken werkt; het liefst op een manier waardoor teken geweerd worden, zodat een tekenbeet niet nodig is voor de werkzaamheid. Permethrin is op dit moment de belangrijkste stof die hiervoor gebruikt wordt.

Met VECTRA® 3D kies je voor zekerheid tegen vlooien en teken!

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke vlooien- en tekenbeet er één teveel is. VECTRA® 3D doodt vlooien en teken door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Bovendien pak je met VECTRA® 3D ook de onvolwassen vlooien in je huis aan. Elke pipet werkt een maand* lang enVECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

VECTRA® is er ook voor katten: VECTRA® Felis tegen vlooien.

 

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa