Hoe snel werkt een vlooienmiddel?

De werkingssnelheid is afhankelijk van welk vlooienmiddel je gebruikt. Het snelste middel van het moment, doodt vlooien binnen 2 uur. Toch is de werkingssnelheid waarschijnlijk minder belangrijk dan je zou verwachten. We leggen je graag uit waarom.

Natuurlijk, als je hond onder de vlooien zit, dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Dinotefuran (één van de werkzame stoffen in VECTRA® 3D) is op dit moment het anti-vlooienmiddel met de snelste werking. Van dit middel is aangetoond dat 6 uur na de eerste behandeling alle vlooien op je hond gedood zijn. Elke nieuwe vlo die daarna op je hond springt wordt binnen 2 uur gedood. Dat is snel en snel is in dit geval goed.

 

Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat dinotefuran vlooien doodt door contact. Dat wil zeggen dat een vlo niet hoeft te bijten om gedood te worden en dat scheelt tijd. Het middel treedt via poriën in de pootjes van de vlo naar binnen en tast dan het zenuwstelsel aan. Vlooien beginnen dus met dood gaan zodra ze met het middel in contact komen. Een vlo die eenmaal begonnen is aan het sterfproces, kan niet meer aan een bloedmaaltijd beginnen. Dit wordt het “anti-feeding” effect genoemd en dit effect treedt dus vrijwel direct op.

 

Wat nog beter is, is het gebruik van een middel (zoals permethrin) dat vlooien en andere insecten afweert, zodat ze niet eens meer op je hond terecht willen komen. Dit werkt heel erg goed bij vliegende insecten, maar helaas minder goed bij vlooien. Immers, vliegende insecten zoals muggen, zandvliegen en stalvliegen komen aanvliegen, merken het afwerende middel op, keren om en vliegen weer weg. Vlooien daarentegen springen op je hond… is de sprong eenmaal ingezet, dan is er geen weg meer terug. Toch zal een deel van de vlooien de sprong niet eens meer wagen en dus mag je van permethrin ook een toegevoegde waarde verwachten bij het voorkomen van een vlooienbesmetting.

 

Met andere woorden, van een product waar de combinatie dinotefuran en permethrin in voorkomt, mag je een snelle en goede preventieve werking tegen vlooien verwachten. Als je aan dit middel dan nog een middel met omgevingswerking toevoegt (bijvoorbeeld pyriproxyfen, om te voorkomen dat eitjes uitgroeien tot nieuwe volwassen vlooien), dan heb je een succesvolle combinatie in huis om vlooien adequaat te lijf te gaan. Het is dan ook niet voor niets dat we de combinatie van dinotefuran, permethrin en pyriproxyfen in onze VECTRA® 3D hebben verwerkt.

 

Vroeger zagen we de meeste vlooien aan het begin en eind van de zomer, maar tegenwoordig zien we vlooien ook in het voor- en najaar en zelfs in de winter. Het is daarom verstandig om het hele jaar door tegen vlooien te behandelen. Lees hier meer over in onze blog "Moet ik het hele jaar tegen vlooien behandelen?".

 

Met Vectra® 3D kies je voor zekerheid tegen vlooien!

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke vlooienbeet er één teveel is. VECTRA® 3D doodt vlooien door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Bovendien pak je met Vectra 3D ook de onvolwassen vlooien in je huis aan. Elke pipet werkt een maand* lang en VECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa