Moet ik het hele jaar tegen vlooien behandelen?

Vroeger zagen we de meeste vlooien aan het begin en eind van de zomer, maar tegenwoordig zien we vlooien ook in het voor- en najaar en zelfs in de winter. Het is daarom verstandig om het hele jaar door tegen vlooien te behandelen.

Vlooien groeien het best wanneer het warm en een beetje vochtig is. Vroeger zagen we vlooien daarom vooral aan het begin en het eind van de zomer; dan was het warm genoeg, maar nog niet te droog, wat midden in de zomer meestal wel het geval was. Onder optimale omstandigheden kunnen vlooien in ongeveer drie weken tijd ontwikkelen van eitje tot een nieuwe volwassen vlo die ook weer eieren kan leggen.

 

In vergelijking met vroeger zien we twee belangrijke veranderingen. Allereerst worden huizen steeds beter geïsoleerd en wordt het verwarmen ervan steeds efficiënter. Dat is niet alleen gunstig voor ons als mens, maar ook voor een eventuele vlooienpopulatie in huis. Door het gebruik van centrale verwarmingssystemen, gedijen vlooien binnenshuis nu het hele jaar door goed.

 

Daarnaast hebben we te maken met klimaatverandering, waardoor de seizoenen steeds meer vervagen en strenge winters steeds minder vaak voorkomen. Het uitblijven van (strenge) vorst zorgt ervoor dat vlooien die vroeger buitenshuis dood zouden vriezen, nu kunnen overleven. Waar we vroeger dus het voorjaar begonnen met een sterk verlaagd aantal vlooien, blijft de vlooienpopulatie tegenwoordig het hele jaar op volle sterkte.

 

VECTRA® Felis pipet tegen vlooien bij kattenZowel binnen- als buitenshuis neemt de “vlooiendruk” dus aanzienlijk toe en het is daarom noodzakelijk om gedurende het hele jaar vlooien te bestrijden. Kies voor die bestrijding dan voor een middel dat voorkomt dat vlooien kunnen bijten en bloed drinken; dan voorkom je automatisch ook dat vlooien nog nieuwe eitjes leggen. VECTRA® 3D en VECTRA® Felis zijn een prima keuze.

 

Voor teken geldt eigenlijk hetzelfde verhaal.

.

 .

 .