Mijn huisdier is door een teek gebeten. Wat nu?

Dan wil je de teek zo snel mogelijk verwijderen! Hoe minder tijd een teek heeft voor de bloedmaaltijd, des te kleiner het risico dat er door de tekenbeet tekenziekten kunnen worden overgedragen. Maar hoe verwijder je een teek het best? We leggen het hieronder uit.

Het enige dat je nodig hebt is een apparaatje om de teek vast te pakken zodat je de teek kunt verwijderen zonder de teek te beschadigen. Dat is belangrijk, omdat je niet wilt dat de binnenkant van een teek in contact komt met het bloed van je hond. Gebruik dus liever niet je vingers, want dan bestaat de kans dat je de teek kapot knijpt. Gebruik liever een speciaal ontworpen tekenhaak. Een tekentang kan ook, maar die zijn lastiger te gebruiken, omdat ze met de teek vaak ook haren uit de vacht van je hond vasthouden… dat zal je hond bij de volgende keer nog zeker niet vergeten zijn. Onze dierenarts is zelf fan van de O’Tom tick twister (bekijk video).

 

Heb je helemaal niets anders in huis, gebruik dan een pincet met twee scherpe punten. Houd de punten plat tegen de huid aan (dus haaks op de hoek om ermee te prikken) en pak de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vast, dus eigenlijk tussen het lijf van de teek en de kop. Trek de teek vervolgens recht omhoog. Een draaiende beweging is niet nodig.

 

Gebruik in elk geval geen brandende sigaretten, gloeiende mespunten, afgewerkte olie, alcohol of iets dergelijks om teken te verwijderen. De kans dat het lukt is hiermee erg klein. Sommige deskundigen adviseren om de plek van de tekenbeet te desinfecteren nadat je een teek hebt verwijderd; waarschijnlijk heeft het niet zoveel zin, maar het kan zeker geen kwaad.

 

Wat je wél altijd moet doen, is de datum van de tekenbeet ergens noteren en bewaren. Het kan belangrijke informatie zijn voor je dierenarts als er later een vermoeden ontstaat dat je hond mogelijk is besmet met een tekenziekte.

 

Voor teken geldt: Voorkomen is beter dan genezen! Wat de risico's zijn en hoe je een tekenbeet voorkomt, lees je hier.

 

Benieuwd hoe vaak je jouw huisdier op teken moet behandelen? Neem dan een kijkje op onze blog: Moet ik het hele jaar tegen teken behandelen?.

Met VECTRA® 3D kies je voor zekerheid tegen teken!

h text default content

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke tekenbeet er één teveel is, want teken kunnen met één enkele beet al nare ziektes overbrengen. VECTRA® 3D doodt teken door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Elke pipet werkt een maand* lang en VECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

 

Gebruik voor jouw kat VECTRA® Felis. Gebruik nooit een tekenmiddel dat voor honden is bedoeld op jouw kat.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa

 

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.