Hoe herken ik een tekenbeet bij mijn hond?

Euhhh… je ziet dan dat er een teek zit? Dit is natuurlijk een flauw antwoord, maar het is wel hoe het zit. Een tekenbeet bij honden kun je namelijk alleen met 100% zekerheid herkennen als er een teek vast zit. Eenmaal losgelaten, zie je vaak een verdikking van de huid die meestal een beetje rood gekleurd is. Meestal zie je in het midden ook nog een klein wondje van waar de beet heeft plaatsgevonden. Helaas is dit beeld niet specifiek voor teken, want je ziet het ook bij andere insectenbeten.

Zonder teek weet je het dus nooit zeker. Er zijn wel aanwijzingen. Als je vaker teken vindt op je hond, dan is de kans natuurlijk groot dat een rode verdikking van de huid van een tekenbeet afkomstig is. Verder zie je tekenbeten bij je hond vooral aan de voorkant; dus aan de kop, de hals en de borst. Dat komt omdat honden overal hun snuit insteken en zo vooral met hun voorkant in de struiken komen. 

hond teken_vectra

 

Maar pas op! Een beginnende tekenbeet, herken je niet zomaar. Als een volwassen teek namelijk begint met de bloedmaaltijd, is die maar één tot enkele millimeters groot. Je moet dus goed zoeken om zo’n teek te vinden. Je ziet en voelt in dit stadium een klein, bruin en afgerond glanzend hard dingetje vastzitten aan de huid. Pas als de teek een aantal dagen bloed gedronken heeft, zwelt het lichaam op (tot wel bijna een centimeter) en verandert de kleur naar grijs. Dit zijn de teken die het meest opvallen, maar dan hebben ze dus al een aantal dagen bloed gedronken en kunnen ze al tekenziektes hebben overgedragen. Op onderstaande foto zie je goed het verschil in grootte.

Zo ziet een teek eruit

Van links naar rechts de tekenlarve, de nymf, het mannetje en het vrouwtje 

 

Afsluitend nog een leuke anekdote van onze eigen dierenarts: die heeft meerdere malen mensen in zijn praktijk gehad die met hun huisdier langs kwamen, omdat ze een teek hadden gevonden op de borst van hun hond of kat. Na lang zoeken bleken het geen teken te zijn, maar hadden deze mensen een tepeltje aangezien voor een teek. Zo moeilijk kan het dus zijn!

 

Meer informatie over hoe je het best een teek kunt verwijderen, lees je in onze blog: Mijn huisdier is door een teek gebeten. Wat nu?

Met VECTRA® 3D kies je voor zekerheid tegen teken!

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke tekenbeet er één teveel is, want teken kunnen met één enkele beet al nare ziektes overbrengen. VECTRA® 3D doodt teken door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Elke pipet werkt een maand* lang en VECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa

 

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.