Hoeveel eitjes kan een vlo leggen?

Dat zijn er veel. Heel veel! Nadat een vrouwtjesvlo uit haar cocon is gekomen, legt zij in de eerste 50 dagen van haar leven als volwassen vlo zo’n 1.000 eitjes. In haar hele vruchtbare leven, kan een vrouwtjesvlo tot wel 2.000 eitjes leggen. Een vlooieninfectie in je huis kan dus exploderen voordat je er erg in hebt.

Het leven van een vlo begint bij het vlooieneitje. Die vallen van je huisdier af en komen zo in de omgeving terecht. De slaapplaatsen van je huisdier zijn de toplocaties, omdat vlooien vooral ’s nachts hun eitjes leggen. Afhankelijk van vochtigheid en temperatuur, duurt het maximaal 10 dagen voordat er een larve uit een eitje kruipt. De uitgekomen vlooienlarven hebben een hekel aan zonlicht en kruipen binnenshuis het liefst in kieren en naden of diep in het tapijt. Ze voeden zich met – geloof het of niet – de ontlasting van volwassen vlooien. Het leven van een vlooienlarve duurt nog geen twee weken, maar in die tijd moeten ze tweemaal vervellen voordat ze kunnen verpoppen.

 

levenscyclus vloDe verpopte larve ontwikkelt zich in de cocon tot een jonge volwassen vlo. Dit duurt minstens 5 dagen, maar vlooienpoppen kunnen tot wel 140 dagen overleven. De poppen wachten tot het juiste moment om uit te komen. Warmte, trillingen en uitademingslucht van (zoog)dieren zijn belangrijke triggers voor het uitkomen. Vooral als warmte, trillingen en uitademingslucht een tijdje afwezig zijn geweest, kan de terugkeer ervan dus tot een ware vlooienexplosie leiden…dat zijn de bekende verhalen van mensen die op vakantie zijn geweest en na thuiskomst ineens door massa’s vlooien worden besprongen!

 

De hele cyclus van ei tot volwassen vlo kan, afhankelijk van vochtigheid en temperatuur, in theorie tussen de 12 en 190 dagen duren. In een gemiddeld huishouden in de Benelux houden we echter rekening met een periode van 3 tot 4 weken.

 

Alle reden dus om die omgeving mee te nemen in je vlooienbehandeling. In VECTRA® 3D voor honden en VECTRA® Felis voor katten zit de stof pyriproxyfen. Deze stof remt de ontwikkeling van ei tot volwassen vlo en helpt je op die manier om bovenstaande ellende te voorkomen.

 

Met VECTRA® 3D voor honden en VECTRA® Felis voor katten kies je voor zekerheid tegen vlooien!

My rich text default content

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke vlooienbeet er één teveel is. VECTRA® doodt vlooien door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je jouw hond of kat dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Bovendien pak je met VECTRA® ook de onvolwassen vlooien in je huis aan. 

VECTRA® 3D voor honden is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis. Voor katten gebruik je VECTRA® Felis.

 

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.