Bloedarmoede door vlooien en teken... Kan dat?

Nee! Bij honden komt dat eigenlijk niet voor. Bij katten kan het wel, maar is het gelukkig ook zeldzaam. Vlooien, muggen en teken kunnen bij katten namelijk een bacterie overbrengen die een verhoogde afbraak van rode bloedcellen kan veroorzaken. De bacterie heet Mycoplasma haemofelis. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, noem je dat bloedarmoede of, als je deftig wilt doen, anemie.

Je zou misschien kunnen denken dat wanneer je als kleine hond of kat zo erg onder de vlooien of teken zit en dat deze vlooien of teken zoveel bloed drinken, je er bloedarmoede van kunt krijgen. Dat zou je kunnen denken, maar het komt in de Benelux eigenlijk niet voor. Het is hooguit een leuke gedachteoefening voor studenten Diergeneeskunde, maar daar blijft het bij.

 

Wat bij katten dus wél kan, is een infectie met Mycoplasma haemofelis bacteriën. Bij een infectie maken deze bacteriën rode bloedcellen kapot. Ze doen dat sneller dan dat een patiënt nieuwe bloedcellen kan aanmaken. Hierdoor daalt het aantal rode bloedcellen onder de waarde die nodig is om normaal te kunnen functioneren. Vanaf dat moment spreken we bij zo’n patiënt van bloedarmoede en dat merk je.

 

Rode bloedcellen brengen zuurstof vanuit onze longen naar de rest van ons lichaam. Bij honden en katten doen ze dat ook. Bij een tekort aan rode bloedcellen, is een patiënt niet meer in staat om voldoende zuurstof door het lichaam te transporteren. Patiënten merken dat doordat ze snel moe worden en snel buiten adem raken. Als eigenaar merk je dat je kat sloom wordt en veel ligt te slapen. Een dierenarts kijkt bij een lichamelijk onderzoek (als het goed is) altijd naar de slijmvliezen van een patiënt. Bij een patiënt met bloedarmoede zijn de slijmvliezen te bleek. De diagnose bloedarmoede is gemakkelijk te bevestigen met bloedonderzoek.

 

Om deze vorm van bloedarmoede te voorkomen, is een goede vlooienbehandeling van je kat dus van groot belang.

Met VECTRA® 3D voor honden en VECTRA® Felis voor katten kies je voor zekerheid tegen vlooien!

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke vlooienbeet er één teveel is. VECTRA® doodt vlooien door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je jouw hond of kat dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Bovendien pak je met VECTRA® ook de onvolwassen vlooien in je huis aan. 

VECTRA® 3D voor honden is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis. Voor katten gebruik je VECTRA® Felis.

 

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.