Je huisdier én je huis vol met vlooien…daar moet je niet aan denken, toch? En dat is precies wat er gebeurt als je kat of hond vlooien heeft. Vlooien kruipen over de huid en in de vacht van je huisdier en daar kunnen vrouwelijke vlooien in hun leven tot wel 1.000 eitjes leggen. Je huisdier heeft jeuk en de eitjes vallen van je huisdier af en komen in de omgeving terecht. Meer dan 95% van het hele vlooienvolk zit dan ook in de omgeving en niet óp je huisdier. Als je pech hebt krioelt het niet alleen op je huisdier, maar ook in je huis. Vies, vies, vies! Maar tot zover niet echt gevaarlijk.
Waar zit het gevaar dan in? Dat zit hem voornamelijk in de volgende twee dingen: je huisdier kan een allergie ontwikkelen tegen vlooien met alle gevolgen van dien (hierover lees je meer in onze blog "Mijn huisdier heeft jeuk, maar geen vlooien") én vlooien kunnen ziektes overbrengen.
Bij vlooienallergie wordt je hond of kat allergisch voor het speeksel dat de vlo inspuit met als gevolg vaak heftige jeukklachten en huidbeschadigingen. De medicijnen die nodig zijn om deze klachten te onderdrukken, hebben nare bijwerkingen en gebruik wil je dus liever voorkomen.
Bij het gevaar voor ziekte-overdracht moet je in België en Nederland vooral denken aan kattenlintworm; katten besmetten zichzelf hiermee doordat ze besmette vlooien uit hun vacht oplikken en doorslikken. Is dat gevaarlijk? Niet echt, zolang je maar regelmatig ontwormd met een geschikt middel. Gevaarlijker is de rol die vlooien spelen bij de verspreiding van de – ook voor mensen besmettelijke – kattenkrabziekte. Maar, eerlijk is eerlijk, In vergelijking met de risico’s die teken opleveren, vallen de gevaren van vlooien bij je hond of kat volledig in het niet.