Zijn teken gevaarlijk voor mijn hond?

Ja! Teken zijn gevaarlijk voor je hond. De ziekte van Lyme wordt bijvoorbeeld door teken overgebracht en komt in de hele Benelux voor. Lyme is niet alleen besmettelijk voor mensen, maar ook voor je hond. Een risico dus. Daarnaast zien we een toename aan andere door teken overgebrachte ziekten. Dat zijn vooral anaplasmose en babesiose. Die laatste ziekte kwam in het verleden alleen voor bij honden die in het buitenland op reis waren geweest, maar in de hele Benelux zien we een toename van deze ziekte bij honden die nog nooit in het buitenland waren. De opwarming van ons klimaat speelt hierbij een belangrijke rol.

Vrijwel iedereen kent wel iemand in zijn/haar omgeving die de ziekte van Lyme heeft of heeft gehad. Bij mensen is het een nare ziekte, die vaak chronische klachten tot gevolg heeft. Soms zelf blijvende invaliditeit. Gelukkig verloopt Lyme bij honden meestal veel minder heftig. Maar honden zijn natuurlijk ware tekenmagneten, dus de kans dat je hond met Lyme besmet raakt is nog veel groter dan de kans dat je als mens besmet raakt. De ziekte kenmerkt zich bij honden vooral door gewrichtsklachten. De prognose is gunstig als de besmetting met Lyme op tijd opgemerkt en behandeld wordt. Meldt het daarom aan je dierenarts als je hond door een teek gebeten is.

 

Anaplasmose wordt door dezelfde tekensoort overgebracht als de ziekte van Lyme en de ziekte wordt ook wijdverbreid gevonden. Zogenaamde menginfecties (beide infecties tegelijk) komen daarom regelmatig voor. Het is dan ook verstandig om patiënten die op anaplasmose worden onderzocht ook te onderzoeken op Lyme en andersom. Lusteloosheid en koorts zijn de belangrijkste verschijnselen en meestal treden de verschijnselen 1-2 weken na een besmettelijke tekenbeet op. De behandeling met antibiotica geeft meestal snel resultaat.

 

Babesiose is de meest dodelijke tekenziekte in onze omgeving. Deze ziekte wordt overgebracht door een andere tekensoort. In het verleden kwam deze soort uitsluitend in zuidelijkere gebieden voor. Door het warmer wordende klimaat kunnen deze teken tegenwoordig ook in onze streken prima overleven. En de infecties die ze met zich meebrengen helaas ook. Babesiose is dus niet langer enkel een reisziekte meer, maar in de hele Benelux komen tegenwoordig gevallen voor bij patiënten die nooit in het buitenland zijn geweest. Op tijd opgemerkt, is de ziekte goed te behandelen. Echter, wordt en infectie niet of te laat opgemerkt, dan kent de ziekte in de meeste gevallen een fatale afloop. Een slechte eetlust en hoge koorts zijn de eerste verschijnselen.

 

Het is dus verstandig om je dierenarts ervan op de hoogte te brengen als je hond door één of meerdere teken gebeten is. Ontdek je een tekenbeet (losse teken in de vacht vormen geen risico), schrijf dan de datum ergens op en vermeld erbij op welke plek je hond die teek waarschijnlijk heeft opgelopen; was dat tijdens je normale uitlaatronde of ben je ergens verder weg wezen wandelen?

 

Wil je de overdracht van tekenziektes voorkomen, dan is het belangrijk dat je je hond beschermt met een middel dat voorkomt dat je hond gebeten wordt. VECTRA® 3D is daarvoor een prima keuze. Hoe VECTRA® 3D jouw hond beschermt, lees je in onze blog "Hoe werkt een pipet tegen teken?".

 

Met VECTRA® 3D kies je voor zekerheid tegen teken!

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke tekenbeet er één teveel is, want teken kunnen met één enkele beet al nare ziektes overbrengen. VECTRA® 3D doodt teken door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Elke pipet werkt een maand* lang en VECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa

 

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.