Mag mijn hond zwemmen na behandeling met VECTRA 3D?

Ja, dat mag zeker. De vraag is natuurlijk logisch, want je brengt VECTRA® 3D tenslotte op de buitenkant van je hond aan en die buitenkant komt met water in aanraking als je hond gaat zwemmen. Gelukkig hechten de werkzame bestanddelen in VECTRA® 3D zich sterk aan de huid. Zwemmen is geen enkel probleem. Toch moet je 48 uur wachten na het toedienen. Hoe zit dat? 

In de scheikunde worden stoffen die zich sterk hechten aan vetten en oliën “lipofiel” genoemd. De werkzame bestanddelen in VECTRA® 3D zijn allemaal sterk lipofiel. In de huid houden talgklieren de bovenlaag van de huid vettig met de productie van talg. Lipofiele stoffen hebben daardoor een sterke neiging om zich aan de huid te binden. Met andere woorden, eenmaal opgedroogd, hechten de werkzame stoffen in VECTRA® 3D zich sterk aan de huid van je hond.  

 

Water heeft daar weinig invloed op. Probeer zelf maar eens olie of vet van je handen af te wassen. Met water alleen lukt dat niet. Datzelfde geldt voor zwemmen. Eenmaal aangehecht aan de huid, zal VECTRA® 3D er dus niet “zomaar vanaf gezwommen” worden. De aanhechting komt tot stand zodra de aangebrachte inhoud is opgedroogd. 

 

Toch mag je gedurende 48 uur na toediening je hond niet laten zwemmen. Dat is dus niet zozeer omdat je de aangebrachte werkzame stoffen (dinotefuran, pyriproxyfen en permethrin) zomaar van je hond afspoelt, maar vooral omdat het kleine beetje dat toch nog in het water terechtkomt, schadelijk is voor dieren die in het water leven. Watervlooien zijn natuurlijk net zo gevoelig als vlooien op het land en vissen zijn dieren die in het algemeen erg gevoelig zijn voor (chemische) verontreinigingen.  

 

Kortom, je hond kan en mag zwemmen, maar pas als je 48 uur gewacht hebt na het aanbrengen van de pipet. Zo komen jij en je hond de zomer wel door! 

Altijd beschermd tegen vlooien, teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen met VECTRA® 3D!

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke vlooien-, teken- of insectenbeet er één te veel is. VECTRA® 3D doodt ze door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten en insecten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Bovendien pak je met VECTRA® 3D ook de onvolwassen vlooien in je huis aan.

Elke pipet werkt een maand* lang en VECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.