Ik ga naar Oost-Europa. Hoe bescherm ik mijn hond?

Wanneer je naar landen als Kroatië, Hongarije, Tsjechië, Polen of de Baltische Staten gaat, dan is het vooral belangrijk om je hond te beschermen tegen babesia, hartworm, vossenlintworm en draadworm. Problemen voorkom je door de beet van teken, muggen en zandvliegen tegen te gaan en dat te combineren met een goed anti-wormmiddel.  

Babesia komt al lang voor in Oost-Europa. Hartworm is er sinds enkele jaren enorm in opkomst.  

 

Beide ziekten zijn ernstig en hebben vaak een dodelijke afloop. Het goede nieuws is dat ze vrij eenvoudig te voorkomen zijn. De ziektes worden namelijk overgebracht tijdens de beet (bloedmaaltijd) van teken of muggen. Voorkom de beet en je voorkomt de ziekte. VECTRA® 3D heeft een afwerende werking en helpt dus beten te voorkomen. 

 

Bij hartworm adviseren de internationale richtlijnen verder om een dubbele bescherming in te bouwen. Dat doe je door muggen af te weren en de parasiet te bestrijden bij je hond (voor het geval een mug aan de afwerende werking ontsnapt). Je kiest daarvoor het best een wormmiddel op basis van milbemycine. Milbactor® is een goede keuze. Milbactor® is verkrijgbaar bij dierenartsen en enkele online verkooppunten. 

 

Draadworm komt in deze gebieden ook voor. Als je echter de adviezen voor hartvorm opvolgt, hoef je je hierover geen zorgen te maken. 

 

En dan is er nog de vossenlintworm. De vossenlintworm vormt een groot gevaar voor de mens. Je hond kan ermee besmet worden en zelf een lintworm ontwikkelen. Voor je hond is dat meestal geen probleem. Als mens kun je er echter ernstige lichamelijke klachten van krijgen en er dood aan gaan. Een besmette hond vormt dus een groot risico voor de eigenaar en diens omgeving. Het is dan ook niet voor niets dat de ziekte aangifteplichtig is wanneer de besmetting bij een hond wordt vastgesteld. Een besmetting is niet altijd te voorkomen. Daarom is het verstandig om je hond met een anti-lintwormmiddel te behandelen voordat je hond een bron van besmetting kan worden voor de mens. Milbactor® is daarvoor een goed middel, zeker omdat het ook hartworm aanpakt (een dubbele bescherming voor hartworm dus). 

 

Kortom, ga je op vakantie naar Oost-Europa, dan is dit het advies van onze dierenarts: 

  1. Enkele dagen voor de reis behandel je je hond met VECTRA® 3D (volg instructies in de bijsluiter)
  2. AIs je verblijf korter dan drie weken, dan behandel je bij thuiskomst en 28 dagen later met Milbactor®
  3. Is je verblijf langer dan drie weken, dan behandel je tijdens je reis elke 4 weken met VECTRA® 3D en Milbactor®. Daarna volg je punt 2 vanaf thuiskomst. 

Dermacentor reticulatis in Europa in kaart gebracht

In de onderstaande kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control ziet u de verspreiding van Dermacentor reticulatis in Europa in het begin van dit jaar. Deze teek is van belang omdat hij Babesiose bij de hond (Babesia canis) kan overbrengen. Zoals u kunt zien is de teek aan een opmars bezig naar het noorden van Europa. Zowel in Nederland als in België hebben we inmiddels meerdere inheemse gevallen van caniene babesiose gehad. Om B. canis transmissie tegen te gaan, is het voorkomen van tekenbeten de enige mogelijkheid.Bron: www.ecdc.europa.eu - Dermacentor reticulatus - current known distribution: February 2023

Altijd beschermd tegen vlooien, teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen met VECTRA® 3D!

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke vlooien-, teken- of insectenbeet er één te veel is. VECTRA® 3D doodt ze door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten en insecten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Bovendien pak je met VECTRA® 3D ook de onvolwassen vlooien in je huis aan.

Elke pipet werkt een maand* lang en VECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.