Hoe veilig is een vlooienmiddel voor mijn huisdier?

In principe zijn alle vlooienmiddelen veilig. Tenminste, alle legale middelen. Die zijn namelijk op werkzaamheid en veiligheid getest voordat ze op de markt mochten komen. Toch zitten er verschillen in werkingsmechanisme, waardoor bijwerkingen kunnen verschillen. 

Hoe veilig is een vlooienmiddel voor mijn huisdier?Bijwerkingen zijn niet te voorkomen…ieder (dier)geneesmiddel dat een werking heeft, heeft ook bijwerkingen. Soms zijn bijwerkingen mild van aard, maar soms kunnen ze erg heftig zijn. Zo is bijvoorbeeld huidirritatie de meest voorkomende bijwerking van vlooienpipetten. Natuurlijk is dat vervelend (en kan het reden zijn om een middel niet langer te gebruiken), maar je huisdier zal er geen blijvende schade aan overhouden. Dat huidirritatie de belangrijkste bijwerking is van pipetten, zoals VECTRA® 3D en VECTRA® Felis, is ook wel logisch. Deze middelen werken immers aan de buitenkant op de huid en in de vacht. Ze komen niet in het bloed terecht. Dat bijwerkingen dan vooral aan de buitenkant van je huisdier optreden, valt dan te verwachten. 

 

Heel anders is dat bij middelen die vanuit het bloed van je huisdier werken, zoals tabletten en pipetten die door de huid heen dringen. Deze middelen (o.a. isoxazolines) komen via het bloed in de inwendige organen en het centrale zenuwstelsel van je hond of kat terecht. Zo is het dus te begrijpen dat epilepsie een veel besproken bijwerking is geworden van dit soort middelen. De FDA, zeg maar de Amerikaanse evenknie van ons Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA), heeft daarom ook een waarschuwing naar dierenartsen uit doen gaan om terughoudend te zien met het gebruik van isoxazolines bij patiënten die mogelijk een neurologische aandoening hebben of hebben gehad.

 

In het algemeen kun je dus zeggen dat vlooienmiddelen veilig zijn, maar nooit volledig zonder bijwerkingen komen. Die bijwerkingen kunnen variëren van milde huidklachten tot ernstige epilepsie en van alles ertussenin. Kies je voor een middel dat werkt aan de buitenkant, dus op de huid en in de vacht, dan kun je er vanuit gaan dat de belangrijkste bijwerkingen ook daar zullen optreden. Dat is vervelend, maar op lange termijn niet schadelijk. 

Met VECTRA® 3D kies je voor zekerheid tegen vlooien!

VECTRA® 3D pipet tegen vlooien en teken bij honden

 

Omdat elke vlooienbeet er één teveel is. VECTRA® 3D doodt vlooien door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Bovendien pak je met VECTRA® 3D ook de onvolwassen vlooien in je huis aan. Elke pipet werkt een maand* lang en VECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.