Vectrapet Blog

Hoe ga ik goed voorbereid op reis met mijn huisdier?

Geschreven door Vectra | Jan 5, 2022 1:25:37 PM

Ga je naar het buitenland, dan wil je voorkomen dat je hond gebeten wordt door teken en/of vliegende insecten. In de Benelux kennen we vooral de Ziekte van Lyme, maar ga je verder naar het zuiden of oosten, dan komen daar nog andere ziekten bij: babesia (piroplasma), ehrlichia, leishmania en hartworm om er maar een paar te noemen…en ze kunnen allemaal heel snel een dodelijke afloop krijgen. De ziekten hebben met elkaar gemeen dat ze worden overgebracht tijdens de bloedmaaltijd van teek of insect. Voorkomen dat je huisdier gebeten wordt, is dus het beste wat je kunt doen. Maar hoe doe je dat?  

 

Allereerst kun je proberen het risico op beten te verkleinen met basismaatregelen. Wil je bijvoorbeeld muggenbeten voorkomen, blijf dan ’s avonds binnen en sluit ramen en deuren. Wil je tekenbeten voorkomen, mijd dan de bekende risicogebieden. Hoewel alle beetjes helpen, is bovenstaande natuurlijk verre van waterdicht. Het is beter dat je je hond ook beschermt met een afwerend teken- en insectenmiddel. Druppels bijvoorbeeld. Let op! Geen tabletten, want die werken vanuit het bloed van je hond en een insect of teek moet dus eerst bijten om eraan dood te gaan. Er bestaan echter ook pipetten die door de huid heen worden opgenomen en dan vanuit het bloed hun werk doen. De keuze voor een pipet is dus ook niet altijd de veiligste. Let goed op het werkingsmechanisme van een middel.

 

Druppels, zoals VECTRA® 3D, werken op de huid en in de vacht. Ze werken door contact, wat wil zeggen dat teken of insecten niet hoeven te bijten voor de werking ervan. In VECTRA® 3D zit bovendien de stof permethrin, die een afwerende werking heeft op teken en vliegende insecten. Met het juiste middel help je dus het aantal teken- en insectenbeten te voorkomen en dat helpt bij het verminderen van ziekteoverdracht. 

 

We wensen je een fijne en veilige reis.