Een goede vlooienbestrijding doe je aan de buitenkant van je huisdier, dus in de vacht en op de huid. Je doet dat bij voorkeur met een middel dat werkt door contact. Daarmee bedoelen we een middel dat vlooien (en teken) doodt zonder dat ze hoeven te bijten. Als je dat namelijk doet, dan zullen vrouwelijke vlooien geen bloed meer drinken en sterven ze voordat ze nieuwe eitjes kunnen leggen. Twee vliegen/vlooien in één klap dus; je bestrijdt de vlooieninfectie op je huisdier en je voorkomt verdere verspreiding in de omgeving.
Het behandelen van de omgeving is volgens ons ook een belangrijk onderdeel van een effectieve vlooienbestrijding. Tenslotte zit meer dan 95% van de vlooienpopulatie (volwassen vlooien, vlooieneitjes, -larven en -poppen) in de omgeving. Stofzuigen, stofzuigen en nog eens stofzuigen dus…én een middel gebruiken dat in de omgeving werkt, bijvoorbeeld door te voorkomen dat vlooieneitjes verder kunnen ontwikkelen tot een nieuwe volwassen vlo. Let er bij het stofzuigen op dat je goed zuigt op donkere, warmere en vochtigere plekken. Denk bijvoorbeeld aan de plinten, de kieren van de vloer en vergeet vooral niet om de kussens van je bankstel even op te tillen om eronder te zuigen. En als je toch bezig bent, stofzuig je auto dan ook goed, als je je hond daar wel eens in mee neemt.
Voor een goede bestrijding combineer je dus een middel dat aan de buitenkant van je huisdier werkt tegen volwassen vlooien en dat daarnaast een werking heeft tegen jonge vlooienstadia in de omgeving met goed stofzuigen.
Dit vind je vast ook interessant om te lezen: Hoe belangrijk is het om mijn huis tegen vlooien te behandelen?