Probeer je eens voor te stellen dat je een teek bent. Je zit op de top van een grassprietje te wachten tot er een gastheer voorbijkomt, zodat je erop kunt klimmen om bloed te gaan drinken. Terwijl je zit te wachten, komt er een hond aan wandelen. Je maakt je klaar voor de overstap, maar zodra de hond dichterbij komt, merk je dat hij behandeld is met een anti-tekenmiddel. Bah! Je breekt je overstappoging direct af, houdt je grassprietje stevig vast en besluit te wachten op een volgende gastheer, liefst één die niet behandeld is. Zo werkt de afwerende werking van VECTRA® 3D op teken.
Stel je nu eens voor dat je een vliegend insect bent, een mug bijvoorbeeld of een zandvliegje. In de verte zie je een hond liggen. Je hebt honger en denkt…die gastheer is voor mij. Je vliegt erheen om eens lekker uit eten te gaan, maar hoe dichterbij je komt hoe meer je merkt dat de hond behandeld is met een insectenwerend middel. Midden in je vlucht ga je vol in de ankers, je haalt je neus op en draait je om. “Ander keertje maar…”, gaat er door je muggenbrein. Zo werkt de afwerende werking van VECTRA® 3D op vliegende insecten.
Maar nu…nu ben je een vlo. Je hebt honger en zit te wachten tot er een hond (of kat…of mens) voorbijkomt. Je kunt je geluk niet op…daar komt er één. Je hebt springpoten als geen ander en je spant je spieren aan, klaar voor de sprong wacht je rustig af. Op het juiste moment volgt de afzet en je springt tot wel zeventien keer je eigen lichaamslengte omhoog. Er is geen weg meer terug…die hond is voor jou. En dan merk je dat hij met een vlooienwerend middel is behandeld. Met alles wat je in je hebt probeer je om te draaien en weg te vluchten, tevergeefs. Eenmaal gesprongen is er geen weg meer terug. Voor je het weet, zit je midden tussen het vlooienmiddel. Einde verhaal. En daarom werkt VECTRA® 3D dus niet afwerend op vlooien, hoewel de middelen die erin zitten wel een vlooienwerende werking hebben.
Logisch toch?