Ik zie nog vlooien na behandeling met VECTRA. Hoe kan dat?

Als je na behandeling met VECTRA® 3D of VECTRA® Felis nog vlooien ziet, dan is er in de meeste gevallen iets mis gegaan bij de behandeling. We zetten de meest voorkomende problemen hier voor je op een rij.

Het middel is niet goed op de huid aangebracht

Het bolletje aan de punt van de pipet helpt je om de inhoud goed op de huid aan te brengen. Allereerst zorgt het bolletje ervoor dat je de huid van je huisdier niet beschadigt. Het aanbrengen van Vectra doe je bij katten en kleine honden (1,5 – 4 kg) in de nek; je moet er op letten dat je de vacht goed opzij doet, zodat het product op de huid terecht komt en niet op de haren van de vacht.


Bij honden vanaf 4 kg moet je de VECTRA® over de rug verdelen. Dat kun je doen zoals hierboven beschreven, maar dan op meerdere plaatsen. Gemakkelijker is het echter om het middel in een streep over de rug te verdelen. Dan is het wel heel belangrijk dat je de streep vanaf de staart naar voren aanbrengt. Ga je namelijk tegen de haarrichting in (van achter naar voor dus), dan duwt het bolletje de vacht aan de kant en komt de inhoud van de pipet op de huid terecht. Ga je echter van voor naar achter, met de haarrichting mee, dan werkt het bolletje averechts; het legt dan de haren plat en de inhoud van de pipet komt op de vacht terecht in plaats van op de huid. Dat zorgt ervoor dat het middel minder goed of minder lang werkt. Je kunt dan dus vlooien zien, terwijl je denkt dat je je huisdier goed behandeld hebt.

Het middel wordt opgelikt of afgewreven

Ik zie nog vlooien na behandeling met VECTRA. Hoe kan dat?

Wanneer honden of katten het middel oplikken of afwrijven nadat het is aangebracht, vermindert dat de werkzaamheid ook. Als het middel namelijk niet op de huid zit, dan kan het niet werken. Het is daarom belangrijk om erop te letten dat je huisdier het middel niet aflikt of afwrijft. Wij raden aan om katten iets lekkers te geven na toediening, zodat ze even zijn afgeleid. Voor honden raden we aan om na de behandeling even te gaan wandelen en zo voor afleiding te zorgen. Het feit dat je pipetten tegen vlooien, zoals VECTRA® 3D, over de rug moet verdelen, zorgt er dus voor dat dit soort middelen gemakkelijker opgelikt kunnen worden. Iets om rekening mee te houden. Gelukkig is het niet schadelijk voor je huisdier, we hebben dat uitgebreid onderzocht. Het is natuurlijk wel een belangrijke reden om vlooien te zien, terwijl je dacht dat je je huisdier goed had behandeld.

Wassen na toediening

Als je vlooien op je huisdier vindt, snappen wij heel goed dat je alles wilt doen om ervan af te komen. Soms gaan mensen daarin echter te ver; ze wassen hun huisdier dan na behandeling met een pipet tegen vlooien ook nog eens met een anti-vlooienshampoo. Als je dat binnen 48 uur na toediening van VECTRA® 3D of VECTRA® Felis doet, dan loop je het risico dat je de VECTRA® van je huisdier afwast en als je dat doet, werkt de VECTRA® niet meer zo goed of zo lang als je zou willen. Ook dit komen we nogal eens tegen als reden dat mensen vlooien zien, terwijl ze dachten hun huisdier goed te hebben behandeld.

Omgevingsbesmetting

De meeste vlooien zitten in de omgeving van je huisdier (in je huis, in je auto, in het mandje, etc.). Daar vandaan springen ze op je huisdier. VECTRA® 3D en VECTRA® Felis kunnen dit overspringen niet (helemaal) voorkomen. Door de behandeling zullen de vlooien die op je huisdier springen snel aangetast worden; ze zijn daardoor in korte tijd al veel trager dan normaal. Daardoor zie je ze beter dan op onbehandelde dieren. Het is daarom belangrijk dat je al je huisdieren tegelijk behandelt en dat je iets doet in de omgeving. Het is verstandig om met je dierenarts te overleggen hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Langharige dieren

Ik zie nog vlooien na behandeling met VECTRA. Hoe kan dat?

Dit komt wat minder vaak voor, maar we komen het af en toe tegen. Zonder behandeling kruipen vlooien als het ware zo dicht mogelijk op de huid van je huisdier. Je ziet ze dan niet of slecht. Na behandeling willen vlooien echter zover mogelijk weg van de huid. Bij kortharige dieren vallen ze dan gemakkelijk uit de vacht, maar bij langharige dieren zien we nog wel eens dat ze een tijdje aan de buitenzijde van de vacht blijven zitten. Dezelfde vlooien zijn nu dus ineens veel zichtbaarder geworden. Geen paniek! Ook deze vlooien gaan dood door de behandeling. Als je goed kijkt, zie je waarschijnlijk al dat deze vlooien veel trager zijn dan normaal; dat is het effect van de behandeling.

My rich text default content

My rich text default content

My rich text default content