Vectrapet Blog

Mijn huisdier heeft jeuk, maar geen vlooien. Hoe kan dat?

Geschreven door Vectra | Jan 3, 2022 11:06:00 AM

Natuurlijk kriebelt het als je onder de vlooien zit; ook bij huisdieren. Stel je maar eens voor dat al die kleine beestjes over je huid kruipen. Daar moet je toch niet aan denken? Toch is dit maar één van de manieren waarop vlooien voor jeuk zorgen. Heeft je kat of hond erg veel jeuk door vlooien, dan is de kans groot dat je huisdier er allergisch voor is. Meestal zie je dan ook dat de huid rood is en/of beschadigd raakt.

 

Tijdens hun bloedmaaltijd, brengen vlooien namelijk een beetje speeksel in hun beet. Het speeksel zorgt ervoor dat het bloed niet stolt, zodat ze het kunnen opdrinken. Bij vlooienallergie zorgt dit speeksel voor een allergische reactie waardoor (vaak ernstige) jeuk en huidbeschadigingen ontstaan. Deze reactie kan enkele weken tot maanden duren. Met andere woorden: je hond of kat kan vandaag door vlooien gestoken worden en daar wekenlang klachten van hebben; zelfs als de vlooien niet langer aanwezig zijn (bijvoorbeeld omdat je tussendoor behandeld hebt). Dan zie je dus bij je kat of hond jeuk, zonder dat je vlooien kunt vinden. Deze patiënten hebben dus – nog meer dan andere huisdieren - baat bij een continue vlooienbestrijding.

 

Maar vlooienallergie is ook belangrijk voor huisdieren die geen vlooienallergie hebben. Klinkt vreemd, maar we leggen het graag even uit. Pups en kittens worden niet geboren met vlooienallergie, maar het is een aandoening die sommige dieren tijdens hun leven opbouwen als gevolg van elkaar opvolgende vlooienbeten. Hoe vaker een dier gebeten wordt, hoe groter de kans op het ontwikkelen van vlooienallergie. Daarom is het ook van belang om bij patiënten die geen vlooienallergie hebben een voortdurende vlooienbestrijding toe te passen. Dit is de beste manier om vlooienallergie te voorkomen.

 

En dan nog even dit: bij sommige katten kan het heel lastig zijn om vlooien te vinden, omdat ze soms meester zijn in het vangen van vlooien in hun vacht. Je dierenarts zal daarom vaak niet zozeer zoeken naar vlooien, maar kijken of er vlooienontlasting in de vacht zit. Hoe je dat doet lees je in onze blog “Hoe controleer ik mijn huisdier op vlooien?