Hoewel het risico in het zuiden niet nul is, komt Babesia vooral nog voor in het noorden van Portugal, Spanje en Italië. Ehrlichia zien we in de Middellandse Zeelanden overal. Leishmania en hartworm ook. Leishmania wordt overgebracht door zandvliegen en hartworm door muggen.
De ziektes zijn allemaal ernstig en hebben vaak een dodelijke afloop. Het goede nieuws is dat ze vrij eenvoudig te voorkomen zijn. De ziektes worden namelijk allemaal overgebracht tijdens de beet (bloedmaaltijd) van teken, muggen en/of zandvliegen. Voorkom de beet en je voorkomt de ziekte. VECTRA® 3D heeft een afwerende werking en helpt dus beten te voorkomen.
Bij hartworm adviseren de internationale richtlijnen om een dubbele bescherming in te bouwen. Dat doe je door muggen af te weren en de parasiet te bestrijden bij je hond (voor het geval een mug aan de afwerende werking ontsnapt). Je kiest daarvoor het best een wormmiddel op basis van milbemycine. Milbactor® is een goede keuze. Milbactor® is verkrijgbaar bij dierenartsen en enkele online verkooppunten.
Kortom, ga je op vakantie naar het Middellandse Zeegebied, dan is dit het advies van onze dierenarts:
Dermacentor reticulatis in Europa in kaart gebracht
In de onderstaande kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control ziet u de verspreiding van Dermacentor reticulatis in Europa in het begin van dit jaar. Deze teek is van belang omdat hij Babesiose bij de hond (Babesia canis) kan overbrengen. Zoals u kunt zien is de teek aan een opmars bezig naar het noorden van Europa. Zowel in Nederland als in België hebben we inmiddels meerdere inheemse gevallen van caniene babesiose gehad. Om B. canis transmissie tegen te gaan, is het voorkomen van tekenbeten de enige mogelijkheid.