Vectrapet Blog

Hoeveel eitjes kan een vlo leggen?

Geschreven door Vectra | Jan 5, 2022 1:19:05 PM

Het leven van een vlo begint bij het vlooieneitje. Die vallen van je huisdier af en komen zo in de omgeving terecht. De slaapplaatsen van je huisdier zijn de toplocaties, omdat vlooien vooral ’s nachts hun eitjes leggen. Afhankelijk van vochtigheid en temperatuur, duurt het maximaal 10 dagen voordat er een larve uit een eitje kruipt. De uitgekomen vlooienlarven hebben een hekel aan zonlicht en kruipen binnenshuis het liefst in kieren en naden of diep in het tapijt. Ze voeden zich met – geloof het of niet – de ontlasting van volwassen vlooien. Het leven van een vlooienlarve duurt nog geen twee weken, maar in die tijd moeten ze tweemaal vervellen voordat ze kunnen verpoppen.

 

De verpopte larve ontwikkelt zich in de cocon tot een jonge volwassen vlo. Dit duurt minstens 5 dagen, maar vlooienpoppen kunnen tot wel 140 dagen overleven. De poppen wachten tot het juiste moment om uit te komen. Warmte, trillingen en uitademingslucht van (zoog)dieren zijn belangrijke triggers voor het uitkomen. Vooral als warmte, trillingen en uitademingslucht een tijdje afwezig zijn geweest, kan de terugkeer ervan dus tot een ware vlooienexplosie leiden…dat zijn de bekende verhalen van mensen die op vakantie zijn geweest en na thuiskomst ineens door massa’s vlooien worden besprongen!

 

De hele cyclus van ei tot volwassen vlo kan, afhankelijk van vochtigheid en temperatuur, in theorie tussen de 12 en 190 dagen duren. In een gemiddeld huishouden in de Benelux houden we echter rekening met een periode van 3 tot 4 weken.

 

Alle reden dus om die omgeving mee te nemen in je vlooienbehandeling. In VECTRA® 3D voor honden en VECTRA® Felis voor katten zit de stof pyriproxyfen. Deze stof remt de ontwikkeling van ei tot volwassen vlo en helpt je op die manier om bovenstaande ellende te voorkomen.