Hoe werkt een pipet tegen vlooien?

Pipetten tegen vlooien, zoals VECTRA® 3D en VECTRA® Felis, werken aan de buitenkant van je huisdier. Ze werken door contact met de vlo en een vlooienbeet is niet noodzakelijk voor de werkzaamheid. Daarin zit een belangrijk verschil met tabletten tegen vlooien.

Om vlooienbeten te voorkomen, moet je een middel gebruiken dat aan de buitenkant van je huisdier werkt. In de vacht en op de huid. Het liefst wil je een vlooienmiddel gebruiken dat zo snel mogelijk werkt, bij voorkeur voordat vlooien zullen bijten. Middelen, zoals een pipet tegen vlooien (VECTRA® 3D en VECTRA® Felis), die werken door contact zijn dan een goede keuze.

Dit soort anti-vlooienmiddelen tasten het zenuwstelsel van een vlo vrijwel direct aan, waardoor een vlo niet meer goed kan bewegen, vaak al snel van je hond afvalt, niet meer goed kan aanhechten, uiteindelijk sterft en in veel gevallen niet meer aan bloed drinken toekomt (anti-feeding effect).

 

Hoe werkt een pipet tegen vlooien?De werking van uitwendige “contactmiddelen” (veelal pipetten) is dus volkomen anders dan de werking van anti-vlooientabletten. Bij tabletten komt het vlooien dodende middel via de darmen in het bloed van je huisdier terecht. Een vlo komt pas in aanraking met het anti-vlooienmiddel door bloed te drinken. Een vlooienbeet is dus altijd noodzakelijk voor de werkzaamheid van anti-vlooientabletten (en pipetten die ook op deze manier werken). 

 

Als je vervolgens bedenkt dat vlooienallergie ontstaat door het speeksel dat een vlo tijdens een beet inbrengt, dan is het voorkomen van vlooienbeten een belangrijke stap in het beschermen van je huisdier. Het kiezen voor een contactmiddel in de vorm van een pipet tegen vlooien, waarbij geen bloedmaal noodzakelijk is, is dan een slimme zet.

My rich text default content

My rich text default content

My rich text default content