Vectrapet Blog

Hoe gevaarlijk is een pipet tegen teken?

Geschreven door Vectra | Dec 24, 2021 3:16:00 PM

Alle tekenmiddelen zijn veilig voor de mens. Daar hoef je niet aan te twijfelen, want als een overheid vermoedt dat een middel niet veilig is, zal die geen toestemming geven om dat middel op de markt te brengen. Zo simpel is het. Voor die veiligheid is het natuurlijk wel belangrijk dat je de aanwijzingen uit de bijsluiter goed opvolgt. 

 

Hetzelfde geldt voor de veiligheid voor je huisdier. Ook die veiligheid is onderzocht voordat een product op de markt mag komen. Hier zit echter wel een klein addertje onder het gras. In het algemeen worden deze veiligheidsonderzoeken uitgevoerd met een beperkt aantal jonge en gezonde dieren. Pas nadat een product op de markt komt, wordt het in grote aantallen gebruikt en niet alleen bij gezonde dieren, maar ook bij dieren die mogelijk iets onder de leden hebben. En daar wringt de schoen een beetje. Want is het middel dat je gebruikt ook veilig als je huisdier niet helemaal gezond is? Veel anti-tekenmiddelen werken op het zenuwstelsel van de teek; moet je dan misschien voorzichtiger zijn bij huisdieren met neurologische aandoeningen, zoals epilepsie?

 

En zit er dan verschil tussen middelen die op de huid en in de vacht werken en middelen die vanuit het bloed werken? Middelen die vanuit het bloed werken, zitten immers in het bloed van je huisdier en daarmee komen ze ook in de inwendige organen terecht. Het is een terechte vraag of je dat moet willen.

 

De Amerikaanse “Food and Drug Administration” (FDA) heeft in 2018 bijvoorbeeld een eerste waarschuwing afgegeven om voorzichtig te zijn met het gebruik van anti-teken producten op basis van de zogenaamde isoxazolines (zoals fluralaner, avoxolaner, sarolaner, etc.). Verder blijkt uit een recent wetenschappelijk onderzoek dat de bijwerkingen van deze groep producten ernstiger zijn dan in de bijsluiters werd vermeld; zo stonden epileptische aanvallen niet altijd in de bijsluiter genoemd, terwijl ze in dit onderzoek een belangrijke bijwerking bleken te zijn.

 

De VECTRA® pipetten werken niet vanuit het bloed; die werken in de huid en op de vacht. Betekent dit dat de VECTRA® producten helemaal geen bijwerkingen hebben? Nee, dat betekent het niet. Er is geen (dier)geneesmiddel op de markt dat werkt zonder dat het af en toe bijwerkingen heeft. Bij VECTRA® beperken de bijwerkingen zich in het algemeen echter tot huidreacties. We zien dat vooral optreden na onjuiste toediening, maar – eerlijk is eerlijk – soms ook bij correct gebruik; er zijn nu eenmaal patiënten met een overgevoeligheid voor bepaalde ingrediënten. En natuurlijk…huidreacties wil je liever ook niet, maar wat zou jij kiezen met de waarschuwing van de FDA in je achterhoofd?