Help! Mijn hond heeft vlooien.

Vlooien zijn natuurlijk vervelend voor je hond, maar gelukkig meestal ongevaarlijk… en er is bovendien wat aan te doen!

 

Geen paniek dus. Vlooien komen overal voor en ook een goed verzorgde hond kan ze krijgen. Deze hond noemen we dan de “gastheer” (ook als het een teefje is). Vanaf deze gastheer kunnen vlooien zich verspreiden in de omgeving, bijvoorbeeld in je huis of in de auto. 

Van eitje naar vlooienbeet

Van eitje naar vlooienbeet | Vectra 3DDe voeding die een vrouwtjes vlo nodig heeft om eitjes te kunnen leggen, haalt ze uit het bloed dat ze drinkt tijdens de vlooienbeet. De eitjes die ze legt – soms wel 100 per keer –  vallen van de gastheer af en komen in de omgeving terecht. Daar ontwikkelen de eitjes zich tot larven die zich uiteindelijk verpoppen om vervolgens als volwassen vlo weer uit de pop te kruipen. Natuurlijk gaat de volwassen vlo weer op zoek naar bloed en zo is de cirkel rond…én bouwt zich een steeds grotere vlooienbesmetting op in de vacht van je hond, maar ook in je huis.

Gevolgen van een vlooienbeet

Tijdens het bloed drinken, spuiten vlooien een beetje speeksel in de huid van je hond. Ze doen dit om het bloed vloeibaar te houden, zodat ze het kunnen opdrinken (anders zou het bloed stollen). De jeuk die ontstaat door een vlooienbeet, is de reactie van het lichaam van de gastheer op het vlooienspeeksel. Vervelend, maar verder geen probleem. Sommige honden reageren echter heftiger dan je zou verwachten. Dit zijn patiënten met een vlooienallergie. Als jouw hond een vlooienallergie heeft, dan krijgt hij/zij langdurige jeuk- en huidklachten als gevolg van vlooienbeten zonder dat je hond enorm onder de vlooien zit. Bij de meeste vlooienallergie patiënten ontwikkelt de allergie zich in de loop der jaren; soms wat sneller, soms wat langzamer. Overigens kun jij als eigenaar (of je kinderen) ook een vlooienallergie ontwikkelen als je zelf gebeten wordt door de vlooien van je hond. Een goede vlooienpreventie kan veel problemen voorkomen.

Hoe kun je vlooien bestrijden?

Bij de bestrijding van vlooien zijn dus een aantal zaken van belang. Allereerst wil je de besmetting in je huis een halt toe roepen. Dat doe je met een omgevingsmiddel dat de ontwikkeling van eitje tot volwassen vlo tegen gaat. Verder wil je natuurlijk de volwassen vlooien die op je hond zitten dood maken. Dat doe je met een anti vlooienmiddel. Daarbij wil je de vlooien het liefst doden zonder dat ze je hond moeten bijten. Dat doe je met een anti vlooienmiddel dat snel werkt en dat werkt door contact (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld anti vlooien- en tekentabletten, waarbij het drinken van bloed noodzakelijk is voor de werking). Een goed anti-vlooienmiddel combineert deze eigenschappen en dit helpt met het bestrijden van vlooien bij honden.

Met VECTRA® 3D kies je voor zekerheid tegen vlooien!

VECTRA-3D_25-40kg_pipette_right-1

 

Omdat elke vlooienbeet er één teveel is. VECTRA® 3D doodt vlooien door contact, dus zonder dat ze hoeven te bijten. 

  • Spot-on oplossing
  • Werkt zonder beet
  • Snelle werking
  • Waterbestendig

VECTRA® 3D heeft een afwerende, snelle en brede werking. Door de unieke pipet is het aanbrengen eenvoudig en bescherm je je hond dus niet alleen goed, maar ook gemakkelijk. Parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, een bloedmaaltijd is niet noodzakelijk. Elke pipet werkt een maand* lang en VECTRA® 3D is beschikbaar in vijf gewichtsklassen; je kiest de pipet die bij je hond past en je bent verzekerd van de juiste dosis.

De veiligheid is onderzocht bij honden vanaf 7 weken leeftijd en vanaf 1,5 kg lichaamsgewicht.

Klik hier naar de map met verkooppunten om te zien of VECTRA® ook beschikbaar is bij jouw dierenarts.

* 3 weken voor de Dermacentor reticulatus teek in Europa